Η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή αποτελεί ένα ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό κομμάτι της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργηθεί ένας νέος μαστός. Ένας από αυτούς είναι η αποκατάσταση με διατατήρα. Αυτός μπορεί να γίνει άμεσα, στον ίδιο χρόνο δηλαδή με την μαστεκτομή και ο πλαστικός χειρουργός αναλαμβάνει μόλις ολοκληρώσει ο χειρουργός μαστού ή καθυστερημένα σε δεύτερο χρόνο δηλαδή μήνες ή χρόνια μετά την επούλωση του τραύματος της μαστεκτομής και την ολοκλήρωση συμπληρωματικών θεραπειών όπως χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Στην περίπτωση αυτή τοποθετείται κάτω από το δέρμα του μαστού ένας διατατήρας. Η τοποθέτηση απαιτεί γενική αναισθησία και μετεγχειρητικά ο ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο ή την κλινική.
Ο διατατήρας είναι ένα μπαλόνι, το οποίο έχει ένα εξωτερικό κέλυφος από σιλικόνη και εσωτερικά είναι άδειο. Με διαδοχικές επισκέψεις στο ιατρείο και με εντελώς ανώδυνο τρόπο ο διατατήρας γεμίζει διαδερμικά και σταδιακά με φυσιολογικό ορό και προκαλεί διάταση του δέρματος και του υποκείμενου μυός, δημιουργώντας έτσι νέους ιστούς που θα καλύψουν το πρόθεμα σιλικόνης.
Μετά την ολοκλήρωση της διάτασης αφαιρείται ο διατατήρας και τοποθετείται ένα ένθεμα σιλικόνης, ειδικά κατασκευασμένο για τέτοιες περιπτώσεις. Η αντικατάσταση αυτή απαιτεί γενική αναισθησία και μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής νοσηλεύεται για ένα βράδυ.
Η αποκατάσταση ολοκληρώνεται στη συνέχεια μέσα σε λίγες εβδομάδες με τη δημιουργία της νέας θηλής και του ιατρικού τατουάζ για το χρωματισμό της θηλής και της θηλαίας άλω. Σε περίπτωση όπου η επανορθωτική επέμβαση αφορά τον ένα μαστό της γυναίκας, πολύ συχνά επιλέγεται να γίνει κάποια συμπληρωματική επέμβαση και στο άλλο στήθος ώστε να επιτευχθεί η συμμετρία. Τέτοιες επεμβάσεις μπορεί να είναι η αυξητική, η ανόρθωση ή η σμίκρυνση των μαστών.